Wereldwijd zijn er tientallen en misschien wel honderden camperverhuurders. Maar wat onderscheid ze nu van elkaar? En welke keuze moet je maken wanneer je opzoek bent naar een camper voor je roadtrip? Vragen die vaak onderbelicht blijven op de websites waar je een camper kunt boeken. Om op deze vragen een zo duidelijk mogelijk antwoord te geven is het belangrijk om verschillende onderwerpen uit te lichten. De grootste verschillen zitten in: campertypes, leeftijd campers, voorzieningen, transfers en verzekeringen.

Campertypes

In Amerika en Canada zie je vooral C-Class campers, dit zijn zogenoemde campers met een alkoof. Naast deze C-Class campers is er ook een beperkt aanbod van campervans of A-Klasse campers (de grote buscampers). In Canada kun je daarnaast ook nog 4WD campers huren. Wanneer je on the road bent in Noord-Amerika zul je echter voornamelijk de C-Class campers tegenkomen.

Wanneer je echter in Oceanië (Australië en Nieuw-Zeeland) een camperreis maakt, zul je veel meer campervans en kampeerauto’s tegenkomen en in verhouding veel minder C-Class campers ook kun je in Australië in verschillende gebieden 4WD campers huren.

Ga je in Europa op reis met de camper dan kom je zowel C-Class campers met een alkoof tegen als ook campervans en kampeerauto’s.

In Afrika zie je vooral C-Class campers en 4WD campers.

Leeftijd van de campers

Een belangrijke manier van camperverhuurders om zichzelf te onderscheiden van concurrenten, is op basis van de leeftijd van de campers. Er zijn verhuurders die enkel met nieuwe campers werken (maximaal 1-2 jaar in de vloot), maar er zijn ook verhuurders waarbij de campers bijvoorbeeld minimaal 5 jaar ‘onderweg’. zijn. Het zal je niet verbazen dat de nieuwere campers vaak duurder zijn dan de oudere campers. Uiteraard worden alle campers technisch goed onderhouden, maar het is niet onlogisch dat je in een oudere camper meer gebruikssporen zult aantreffen dan in een vrijwel nieuwe camper. De leeftijd van de camper is dus een belangrijk iets om in het oog te houden wanneer je zoekt naar een camper die bij je past.

Voorzieningen

Er zijn verhuurders met ‘basic’ campers en er zijn verhuurders met ‘luxe’ campers, en alles hier tussenin. Basic campers hebben vaak geen toilet en douche, waarbij luxe campers eigenlijk altijd wel zijn uitgerust met een toilet en (losse) douche. Daarnaast zijn er campers die uitgerust zijn met luifel, TV en Apple CarPlay terwijl er ook campers zijn waar al deze voorzieningen ontbreken. Het is dus belangrijk om bij jezelf na te gaan, waar je naar opzoek bent en waar je waarde aan hecht tijdens je camperreis.

Transfers

Het ‘ophalen’. van de camper vindt in vrijwel alle gevallen plaats op de locatie van de verhuurder. Je dient hier dus nog te komen vanuit je hotel of vanaf de luchthaven. Waar de ene verhuurder een transfer aanbiedt of de mogelijkheid heeft om je auto te parkeren bij de locatie (in Europa), is het bij andere verhuurders noodzakelijk om zelf met een taxi of Uber naar de verhuurlocatie te gaan. Kijk altijd goed hoever de verhuurlocatie van je hotel of de luchthaven af ligt en of ze wel of geen transfer aanbieden.

Verzekeringen

Tot slot nog de verzekeringen. De verzekeringsvoorwaarden van de verschillende verhuurders kunnen heel uitlopend zijn. Zowel op het gebied van aansprakelijkheid (eigen risico) als de bijbehorende borg. Vaak is de borg in lijn met het eigen risico, Wanneer je dus bijvoorbeeld een eigen risico van $7500 hebt bij de verhuurder, is de borg vaak ook $7500. De verhuurder brengt deze borg in veel gevallen in rekening via je credit card. Sommige verhuurders bieden extra ‘verzekeringen’. aan om het eigen risico (en de bijbehorende borg) te verlagen. Ook kun je vaak via de boekingswebsites extra verzekeringen afsluiten om het eigen risico te beperken. Bekijk de verzekeringsvoorwaarden van de verhuurders dus goed voordat je een boeking maakt om verrassingen te voorkomen.

Camperverhuurders